Tisdag och onsdag i Rom

Efter att ha stigit upp 04.30 och först förflyttat oss till stockholm, och sedan vidare mot Rom, så var vi framme i Rom vid två-tiden på eftermiddagen. Och eftersom att vi råkar vara en kulturklass och våra lärare fullkomligt kulturgalna, så gick vi ut för att titta på sevärdheter nästan direkt.
 
 
 
 
 
 
 
Vi gick allra först till Piazza Navona, där det finns en fontän ritad av Bernini, och en stor barockkyrka där kraniumet av St Agnes bevaras. Sedan promenerade också förbi Pantheon, men det var så himla mycket folk, så det var inte så stor idé att ens försöka gå in.
 
 
Så blev det onsdag och vi skulle samlas klockan sju vid en av broarna vid floden. Vi bodde i området Trastevere, som är den gamla arbetarklassdelen, och herregud så fint det var. Fullt med trånga gränder, små torg, billiga restauranger och barer. Området ligger på andra sidan floden jämfört med Colosseum och cirka alla andra sevärdheter.
 
 
 
Vi skulle till Vatikanen, och gick iväg så tidigt för att undvika köer och folk, men det senare lyckades vi knappast med, för när vi väl kom dit visade det sig att påven skulle hålla audiens ute på Petersplatsen.
 
 
Såhär pepp var Elin på att se påven!
 
 
Mitt i allt väntande så började det regna, och hela Petersplatsen blev plötsligt till ett hav av färgglada paraplyer.
 
 
 Och sen kom han äntligen! Åkandes i en liten vit golfbil, som tydligen kallas för the Popemobile. Han vinkade snällt till alla, och pussade barn på huvudena.
 
 
 
 
Sedan vandrade vi igenom hela Vatikanmuséet, vilket tog några timmar, och överallt fanns tak som det på bilden ovan. Och massor av skulpturer av olika slag, en del egyptiska, andra grekiska, men de flesta romerska. Jag hade ont i nacken på grund av allt taktittande i två dagar efteråt. Huvudmålet med muséet var att komma till sixtinska kapellet, men väl där hann vi bara just få syn på Michelangelos verk Gud ger Adam liv innan vi blev utslängda för att vi fotograferade.
 
 
 
Efter utslängningen, genom fel utgång dessutom, som ledde till att vi fick gå genom okända byggnader i en timme innan vi kom till utgången, medan resten av gruppen som inte blev uteskorterade snällt fick vänta på oss i en halv evighet, så gick vi in i Peterskyrkan. Vi tittade på själva kyrkan och målningarna och skulpturerna där inne, men också på drottning Kristinas grav osv, innan vi tog trapporna upp till taket på kyrkan. Det går att gå ända högst upp i den stora kupolen på taket, vilket jag försökte, men trappan var så himla himla smal, och det fanns inga fönster och tillslut började jag kallsvettas, så jag vände om, och drack kaffe nere på taket istället.
 
 
På kvällen gick vi och åt middag alla tillsammans på en fin och billig restaurang nära där vi bodde. Jag åt pasta med räkor och zucchini och det var rätt gott, men lite för snålt med räkor bara. Efter middagen stapplade vi hem av trötthet och somnade cirka direkt, efter att ha promenerat omkring i tolv timmar den dagen.

Kommentarer

Kommentera inlägget hä:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

Din epost: (publiceras ej)

Ifall du har en blogg:

Plats för fina skriverier:

Trackback
RSS 2.0