De senaste dagarna

 
De senaste dagarna;
I måndags handlade jag de allra sista julklapparna och längtade mest till julafton. Promenerade i mörkret och fikade hos mormor.
I tisdags var det ju julafton! Jag vaknade tidigt fastän jag knappt sovit under natten, och åt frukost med familjen. Sedan bosatte jag mig med mitt täcke i soffan och tittade på julkalendern och Astrid Lindgrens jul. Pappa och jag åkte till hans jobb och hämtade några julklappar, hämtade sedan upp mamma och mormor och så åkte vi till kyrkogården som alltid på julafton. Morfar fick en liten julgran med pumlor och lysande glitter.
Klockan 5 i tre var vi tillbaka hos mormor, och sedn firade vi jul där med kusinerna.
I onsdags sov jag toklänge och gjorde absolut ingenting resten av dagen, förutom att läsa. Så himla mysigt.
I torsdags var jag på mellandagsrean men blev mest klaustrofobisk bland alla människor. På kvällen drack jag vin med Elin i stan.
I fredags fikade jag med Amanda i ett par timmar, och jäklar vad jag tycker om henne. På kvällen åkte jag till Elsa för att sedan gå ut och dansa med henne, Ida, Emma och Caroline. Himmel vad kul det var.

Om att få fyra tallrikar

Av mamma och pappa fick jag fyra Mon Amie tallrikar i julklapp. De är så fina att jag går av på mitten, och jag har velat ha dem hur länge som helst. Men ändå klarar jag nästan inte av att titta på dem. För att allt blir så himla påtagligt.

 

Snart är det 2014 och studentmössa ska köpas, balen ska gås på, högskoleprov ska skrivas, och studenten ska tas. Och mitt i det ska man sköta det lilla som är kvar av gymnasiet, helst hitta ett extrajobb o sommarjobb och därimellan söka högskolekurser, ställa sig i bostadsköer och ta körkort. Dessutom tänker nog mormor att jag mitt i mellan studentmössköpandet och gå på balandet borde fatta tycke för någon fin ung man som kan agera balkavaljer.

Jag får panik.

 Att få en tekopp och en skål är en sak. De får plats i köksskåpen bland mammas o pappas porslin, de syns inte så mycket. Men fyra tallrikar ryms inte i skåpen. De läggs ner i den där flyttkartongen i klädkammaren. Och kartongen är förväntningar på något större, något som just nu känns alldeles för stort. Att jag ens skulle våga flytta hemifrån känns helt jäkla overkligt. Jag som inte klarar av att känna mig för ensam och osäker längre stunder. Att bila ner med mina ägodelar, få hjälp av mamma o pappa att inreda och sedan se när de åker norrut med bilen igen och stå kvar själv.

 HUR SKA JAG NÅGONSIN KLARA AV DET?

 

Det var ju nyss jag var knappt sexton och gick in i skolans aula med bultande hjärta den första gymnasiedagen. Då var jag stensäker på att jag aldrig skulle bli kysst, att jag aldrig skulle få gå på fester eller dricka vin och lyssna på vinyler. Det var bara sådant som händer i böcker ju, inte i mitt liv.

 Och jag har inte ens ett legg ännu. Jag använder passet.

 

Men samtidigt är det okej att tänka så. Det är okej att ha panik, för att bo hemma där allt är så tryggt och ordnat och att varje dag ta samma buss till den välkända röda skolbyggnaden är ju det jag är van vid, så panik är nog en del av hela grejen.

 Och så länge låter jag tallrikarna ligga framme, för att långsamt långsamt vänja mig vid tanken på förändring.


Dan före Doppardan

 
( Jag går förbi Landshövdingens hus varje morgon på väg från bussen till skolan, och det är så otroligt fint, helst nu vid jul!)
 
Imorgon är det julafton och jag kan inte riktigt fatta det ännu. Hela min höst bara försvann när jag låg hemma i soffan och feberdrömde i en månad, och oktober och november har jag mest bara varit i skolan och sedan somnat så fort jag kommit hem. Är inte riktigt förberedd för julen ännu. Men utomhus har det äntligen blivit lite kallare så att snön kanske stannar kvar den här gången, och staden är full med hemvändare och före detta luleåbor. Hemma bakar jag småkakor, lyssnar på julmusik, långpromenerar i mörkret och igår lärde pappa mig att lägga in sill. Jag trivs rätt så bra ändå. 
 
Hoppas ni får en jättefin julafton imorgon och God Jul i förskott! 

Morfar.

 

Min morfar föddes under mitten av trettiotalet, i en by i de tornedalska skogarna. Han växte upp med en mamma som var laestadian som aldrig firade jul eller födelsedagar, och med en pappa som begick självmord för att han fick cancer. Det var morfar som hittade honom.

 

Morfar brukade berätta om hur han som barn under andra världskriget brukade stå vid gränsälven mellan Sverige och Finland och se de ryska soldaterna på den finska sidan. Och alla eldar som brann.

 

Jag minns när jag var liten och sprang nedför den branta nedförsbacken, och över vägen för att komma till mormor och morfar. Det första jag gjorde när jag kom dit var alltid att hälsa på morfar. Ofta hittade man honom ute på tomten, eller på kökspallen där han alltid drack sitt kaffe, eller läsandes i sovrummet. Mormor säger alltid att jag är lik honom till sättet, att vi båda två bryr oss så mycket om andra människor, att vi sällan blir riktigt arga, och att det är från honom jag ärvt min kärlek till böcker. Han sträckläste alla Vilhelm Mobergs böcker, och kunde hur många Dan Andersson- dikter som helst utantill.  Han målade. Till yrket var han målare, men på fritiden hände det att han målade tavlor också. En av dem hänger i vårt kök.

 Men det fanns vissa dagar när jag kom dit som vardagsrumsdörren var stängd och tv:ns volym var alldeles för hög. Då fick man inte störa, inte öppna dörren och säga hej. De gånger man ändå gjorde det så hördes ett trött ”gå till mormor” från den där bruna skinnsoffan som man alltid halkade ner ifrån för att dynorna var så blanka.

Sådana dagar hörde jag ord som ”nykter” och ”onykter” från mamma och mormor, och jag lärde mig att onykter var ingenting bra. Då mådde inte morfar bra.

 

Men de flesta minnen jag har av honom är fina. När han lärde mig spela tärning. Hur lång han var jämfört med mormor. Eller att han alltid gick runt med en tygnäsduk i byxfickan, hans stora öron och alla rutiga skjortor han hade. Att han alltid hade tuggummi i bilen när han kom och hämtade mig från 6års och hur stolt jag var varje gång han kom, för han var ju min morfar. Han som jagade älg och ibland skar bitar av torkat renkött som färdkost till mig när jag skulle promenera de två hundra meterna hem. Eller när jag sov över och han rostade bröd mitt i natten och ställde fram en hink med löjrom som han, jag och mormor åt av.

Jag minns när jag var sjuk och han tog hand om mig. Det var bara vi två i två dagar, för mormor var i stugan. Vi tittade på film och glömde bort att äta lunch, vi fikade istället.

 En vår fick jag hjälpa honom att sätta potatisen i det lilla potatislandet på deras tomt, och himmel vad stolt jag var. Han kom och mötte mig i sina gigantiska svarta gummistövlar, och efteråt drack vi saft som var alldeles för svag. Det var den alltid när han blandade den, men det vågade jag inte säga.

En vinter fick min lillebror en rattkälke att åka med i snöhögarna. Då blev morfar irriterad, för att jag inte fick någon, och köpte enkom en till mig. En brandgul och mycket finare än min brors. Om man skulle rota fram den ur mina kusiners förråd i stugan idag så kan man fortfarande se att det på undersidan står Till Hanna från Morfar.

 

Idag är det elva år sedan han dog. Han fick en hjärtinfarkt och hamnade på sjukhus. Och precis när han blivit piggare och såg fram emot att åka hem till julen så fick han en till, och hans av alkoholen ganska sargade kropp orkade inte längre.

Ibland när jag och mamma åker buss till stan så brukar hon säga ” Det låter hemskt, men det är rätt skönt att inte behöva oroa sig för att möta honom påverkad på bussen, nu vet jag var jag har honom”.

 

Och jag förstår henne, och ser hur det har påverkat henne. Men jag var så liten när han dog att hans sjukdom inte påverkade mig så mycket, och jag förstod inte allt heller. Det är nu efteråt, genom historier från mamma och mormor som jag börjat förstå, och jag tror det är det som gjorde att jag inte drack alkohol förrän för knappt ett år sedan för första gången.  

 

Men för mig kommer morfar alltid vara morfar. Han som älskade Djungelboken och lät oss kusiner rida på hans rygg, hur han alltid vattenkammade sitt hår noggrant varje dag. Han som täljde grillpinnar och grillade korv med mig på tomten, så att det blev ett stort svart märke i gräsmattan, och vars bästa skämt var ” Kyparn, har ni vildsvin på menyn? Nej men jag kan gå ut och reta upp en gris åt dig”

 

Och det enda jag önskar är att jag hade sluppit skriva den här texten i imperfekt, jag önskar att han fortfarande levt och att han hade sökt eller fått hjälp för sin sjukdom.

Jag saknar honom så fruktansvärt mycket.


Jullov!

 
Hannas 027 Hannas 012 Hannas 148
 
Nu har jag äntligen jullov, en dag tidigare än det var tänkt också! 
Saker jag ska göra under lovet;
- Promenera i dagsljuset, antingen ensam med musiken som sällskap eller med någon fin vän
- Äta långa och goda frukostar helst vare dag, och helst i sängen.
- Läsaläsaläsa. 
- Hitta på saker med vänner
- Gå på bio
- Umgås med släkten
- Skriva en massa personliga brev och uppdatera mitt cv så att jag kan söka jobb någon gång
- Ta med kameran när jag gör något
- Göra bort rester i psykologin och snabbtsnabbt bli klar med matten
- Andas
- Dansa

Mig äger ingen

 
I lördags gick jag på bio med mamma och såg Mig äger ingen. Snälla se den, för den är alldeles magisk och hjärtskärande på samma gång. Jag läste boken av Åsa Linderborg som filmen bygger på,  för något år sedan, och tyckte om den så otroligt mycket. Hennes berättelse är självbiografisk och skildrar hennes uppväxt med en frånvarande mamma och en alkoholiserad och ganska fattig pappa som alltid försöker göra sitt bästa.
Jag grät under stora delen av filmen, för att den påminner så mycket om min morfar och lite om min mammas uppväxt.
 
Min morfar dog när jag var sju år gammal, och även om jag inte har så många minnen kvar av honom så saknar jag honom mest hela tiden. Hans död var så himla onödig, för om han inte haft problem med alkoholen så skulle han ha överlevt den där hjärtinfarkten. Och det gör mig så arg, arg på honom för att han inte sökte hjälp, och arg över det faktum att alkoholmissbruk är så  accepterat här i norrbotten, och allra helst i tornedalen där han kom ifrån. Där är det nästan norm att alla äldre män dricker för mycket och för ofta och det är så tragiskt.

Så det var utan större hopp mitt hjärta lättade ankar och for

I söndags klädde jag granen med min lillebror och hela jag svämmar över av julkänslor, och längtar till vi får jullov på torsdag så otroligt mycket.
 
Igår kväll var det Måndagsspelning på Lillan i stan, med Kristian Anttila. Och himmel vad bra han är. Det bästa med måndagspelningarna är att lokalen är så liten att det inte ryms så mycket publik, och alla spelningar blir så himla intima och fina.
Kristians mellanprat mellan låtarna var så knäppt att jag skrattade tills magen gjorde ont ungefär. Älskar honom.
 

Lucia

 Igår steg jag upp klockan sju, fastän jag egentligen kunde sova till halv nio, men det var ju lucia och jag ville se luciatåget på tv, för att jag har gjort det så länge jag kan minnas. Sedan åt jag frukost och tittade på musikhjälpen en stund.
 
 
Efter att ha tittat på esteternas fina luciatåg i skolan, nästan somnat på mattelektionen, och ätit lunch med fina klasskompisar så var min skoldag över, så passade på att gå på julklappsjakt en sväng, och ramlade över världens mest perfekta kjol som jag absolut inte kunde lämna kvar. Är smått kär i den.
Kvällen spenderade jag med att fika i fyra timmar. Först med Ida, min helt fantastiska kusin, och sedan med Elin. Himla bra fredag.
 

Kom atombomb

Jag skrev en text till en skoluppgift för någon dag sedan, och tänkte att jag skulle lägga upp den här om jag vågar. Så det gör jag nu.

 

Vi ligger i din säng, bland alla dina kuddar, för att du är en sådan som sover med fyra, kanske fem kuddar, bara för att slippa känna dig ensam om nätterna.  Jag älskar ditt rum, älskar den totala röran med saker. Den sneda bokhyllan i hörnet där ett fåtal böcker trängs med desto fler spel.  Eller studentmössan som hänger över gitarren som du inte använt sedan i högstadiet. Galgen på väggen där linnet hänger,  med autografen av den där spelaren som jag fortfarande inte har någon aning om vem det är, men som du älskar.

 

Jag ligger på din arm. Frågar flera gånger om jag inte mosar den, om den inte somnar. Du skakar bara avfärdande på huvudet, så att din blonda lugg faller ner i dina ögon. Min hand är snabbt där. Drar bort luggen från ditt synfält. För att det är omöjligt att inte röra vid dig. Du är som en magnet, det enda jag vill är att vara så nära dig som möjligt. Ingenting annat spelar någon roll. Du pillar med en hand i mitt mörka lockiga hår. Vi har legat i din säng så länge att mitt hår blivit alldeles trassligt och kläderna skrynkliga, men det tänker jag inte ens på. Jag stryker med min hand över din nacke, ner över den svarta tröjan du har på dig, ner till där ärmen tar slut och din nakna hud tar vid. Jag vet att du tycker om det, du säger det varje gång. Säger att jag har så mjuka händer.

Vi pratar om oss, om våra vänner och om min konflikträdsla. Den som gör att jag aldrig våga säga ifrån, och den som gör att jag är livrädd för att bli osams med dig.

 

Plötsligt faller en atombomb ner. Mitt emellan oss. Och det är du som låter den falla. Det är du som förändrar allt på en sekund. Från att ha varit levande så börjar allt sakta dö mellan oss, men det förstår jag först senare, att allt mellan oss dog redan då.

- Jag har sökt till universitetet i en annan stad, och jag kommer nog in.

- Men det fixar vi, försöker jag, det finns ju flyg, tåg, buss, bil, cykel, allt. Det måste gå.

- Tror du verkligen det? Jag tror inte att jag klarar ett distansförhållande, att bara ses varannan månad, jag orkar inte det.

Där och då trasar bomben sönder mig. Som ett knytnävsslag i magen. Jag känner hur tårarna tränger bakom mina ögonlock, och tillslut kan jag inte hålla tillbaka dem. Tårarna rinner snabbt, snabbt nerför mina kinder. Du håller om mig, försöker trösta. Säger att ingenting är säkert ännu, och att det faktiskt är tre månader kvar tills du i såfall skulle flytta. Tre månader är ingenting. En fjärdedel av ett år, tänker jag.

- Varför sade du inte det här redan från början? Att du ville flytta? Då hade jag inte behövt bli så jävla kär i dig. Jag hör hur anklagan i min röst skär genom det som nyss var alldeles levande mellan oss, men där nu bara ruiner står kvar.

- Du måste lära dig att vara försiktigare med dina känslor, svarar du.

 

HAR DU INTE FÖRSTÅTT DET? HELA POÄNGEN MED KÄNSLOR ÄR ATT MAN INTE KAN VARA FÖRSIKTIG MED DEM, vill jag skrika till dig. Högt och hårt så att du hör och förstår. Men det gör jag såklart inte. Jag känner hur dina blå ögon söker kontakt med mina, men jag låter blicken vandra över ditt ansikte. Det knappt synliga hålet efter en uttagen piercing, ärren efter pubertetens finnar, den skarpa käklinjen. Dina smala läppar formar ord som jag inte hör, för tryckvågen efter bomben verkar ha slagit ut min hörsel.

 

Sedan följer en sommar. Effekterna av den radioaktiva strålningen efter bomben börjar visa sig mer och mer. Som ett gift mellan oss. Ibland går det dagar utan att vi hörs, och när vi ses så kan vi inte längre prata med varandra. Strålningen från bomben äter upp mig mer och mer inifrån. Efter sig lämnar den bara förkolnade bitar av mitt hjärta. Och efter en natt när flera örngott dränkts i tårar, när jag tre, fyra gånger bett dig komma, för att jag inte klarar smärtan från bombens strålningar längre, och du svarar att du inte kan, att vi kan ses imorgon, att jag måste lova att ta hand om mig, så ger jag upp.

Jag hämtar en slägga och slår sönder de få ruiner som fortfarande står upp. Slår sönder dem med all kraft, för att jag inte orkar längre, för att jag inte villgå omkring med ett svart hål i hjärtat längre.

Hejdå hjärtat, var det sista du sade.

 

Och sedan går allt snabbt och du flyttar ifrån vår stad och jag går in på din profil varje dag, skickar sms fyllda av hat, och sms fyllda av saknad men du svarar inte. Och tillslut, knappt en månad senare, står det ett namn bredvid ditt på din profil. Ett namn boendes i en stad tiotals mil från dig. Jag kramar krampaktigt kudden i min sjukhussäng. Hela min kropp skriker,av sorg och saknad, men utifrån hörs bara droppmaskinens tysta andetag.

  Och allt det som en gång fanns mellan oss är dött sedan länge.


Den senaste tiden.

 En kväll förra veckan försökte jag skapa så många undanflykter som möjligt, till att inte plugga, så jag bakade chokladsnittar med kanelsmak istället. De blir så sinnessjukt goda.
 
 
I torsdags köpte jag den här boken, och sträckläste den hela eftermiddagen och kvällen, för att den är helt fantastisk och omöjlig att lägga ifrån sig.
 
Läs den!
 
I fredags var jag hemma hela kvällen och bara myste, sådär som är ett måste ibland. Jag drack té, åt mörk choklad och tittade på den här filmen;
 
Pretty in Pink, från 1986 med Molly Ringwald. High school- filmer från åttiotalet är så himla fina, och naiva och jag gillar dem massor. Kanske mest för att jag är uppväxt med åttiotalsfilmer och åttiotalsmusik. Jag vet till exempel inte hur många gånger jag har sett Dödligt vapen- filmerna,alldeles för många i alla fall.
 
I lördags begav jag mig ut på stan på julklappsjakt, och sedan på kvällen åkte jag till Elin för att laga tacos med henne, Elin och Ida. Vi åt Carpe Diem-tårta också, för att fira Elin i förskott. Sedan var vi på Girlpower-klubb och det var så himla roligt. En massa bra personer, som Denise och Emma var där, och vi dansade till allt från Carola och Girls just wanna have fun, till Lilla Namo och Icona Pop. Jag var så pepp under hela kvällen, och efter tre somnade jag hemma i min egna säng. Så bra kväll.
 
I söndags kväll julbakade jag hos Emma med några andra högstadievänner. Det här med att ha vänner som man har känt sedan man började 6års tillsammans, är kanske bland det finaste. Vi ses inte så ofta, men tycker om dem så himla mycket. 
 
Och jag måste lära mig att ha med kameran överallt. För det är ju hela poängen med den här bloggen, att jag vill minnas saker jag gör, och då är ju bilder himla fiffigt att ha.
På tal om det så vet jag inte viktigt vad jag ska skriva om så ofta, så om någon av er som tittar in här har någon önskning så skulle jag bli jätteglad!

Hamnkranar och isbrytare.

 Saker jag tycker om en tisdag i december:
- Hur ljusslingorna i träden lyser upp Storgatan när jag stressar till skolan om mornarna
- Att komma hem på eftermiddagen och ta på sig raggsockar
- Att fika med en saknad Amanda i några timmar och ta igen flera månaders händelser
- När matteläraren får säga till flera gånger för att det är fullständigt omöjligt att inte bryta ihop i skratt med de bästa vännerna under mattelektionerna
- När en kliver på bussen och chauffören ler snällt och frågar om ens dag har varit bra, och blir förvånad när jag svarar och ställer samma fråga tillbaka
- Att det är okej att äta pepparkakor mest hela tiden för att det snart är jul
- Att fundera på den perfekta julklappen till min lillebror
- Att rota fram boken om feminism som jag köpte i sjuan och som varit bortplockad från bokhyllan alldeles för länge
- Saffranskorpor och mormors nygjorda kräm.

Kristian.

 
Hannas 035
 
Just nu läser jag Kristian Gidlunds första bok, I kroppen min. Och det gör så ont. Varenda text skär i mig. Han skriver helt fantastiskt vackert och brutalt ärligt, det är nog en av de bästa böckerna jag läst någonsin.
 
Hannas 037
Hannas 038
 
Hannas 043
 
Jag har följt hans blogg med samma namn som boken under de senaste två åren ungefär, och i våras skrev jag till honom. Jag skrev om hur mycket hans texter betyder för mig, för att jag bara har stått på sidan av och sett hur personer i min närhet febrilt kämpat mot sjukdomen och därför inte ens kunnat föreställa mig hur det är att leva med den i sig, i sin kropp. Hans texter har hjälpt mig att förstå, och det betyder så himla mycket.
 

RSS 2.0